Uspješno provedena online edukacija 3D modeliranja

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije organizirala je i provela online edukaciju iz područja 3D modeliranja.

Cilj edukacije je približiti djecu i odrasle prema području STEM-a, a s obzirom na situaciju s COVID – 19 virusom provedena je u virtualnom obliku.

Na edukaciju prijavilo se ukupno 14 sudionika, od kojih se 10 polaznika bilo osnovnoškolske dobi, tri sudionika srednjoškolske dobi, a jedan sudionik je bio učitelj tehničke kulture. Prijava sudionika izvršena je online putem Google obrasca.

Vrijeme provedbe edukacije bilo je od 18. siječnja do 05. veljače 2021. godine. Na Youtube platformi postavljeno je ukupno devet video zapisa koji je svaki bio u  trajanju od 30 minuta te objavljeni ponedjeljkom, srijedom i petkom u prijepodnevnim satima.

Kroz edukaciju polaznici su naučili što je 3D pisač, način rada i od kojih se dijelova isti sastoji. Polaznici su dizajnirali razne modele poput rezervnih kotača, privjesaka, automobila, stolica na njihanje i mnoge druge.

Za potrebe edukacije koristila su se dva programa Autodeskov 123dDesing i program za pripremu za ispis Ultimaker Cura. Izrađene modele koje su polaznici dizajnirali u svojem domu biti će isprintani na 3D pisaču u Zajednici gdje će se isti poslati na kućnu adresu polaznika.