FOTO ZNALAC 2023.

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije organizirala je i provela po treći puta natjecanje u amaterskom fotografiranju za učenike osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije pod nazivom „FOTO ZNALAC“.

Cilj natjecanja bio je promoviranje tehničke kulture i područja fotografije među učenicima osnovnoškolske dobi te razvijanje tehničkih vještina u izvannastavnih aktivnostima.

Natjecanje je provedeno u online obliku gdje su sudionici slali svoje fotografije putem elektroničke pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. u dvije kategorije na zadane teme „Svijet oko mene“ i „Otvorena tema“ koja je ujedno bila Facebook nagradni natječaj.

Ukupno je pristiglo 196 fotografija iz 20 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije.

Učenici su imali pravo od 15. svibnja do 04. lipnja slati svoje fotografije. Ocjenjivanje fotografije na prvu kategoriju "Svijet oko mene“ bilo je 07. lipnja 2023. godine u prostoru Doma tehnike Osijek. 

Facebook nagradni natječaj trajao je od 06. do 09. lipnja zaključno s 19:00h. Fotografija koja je skupila najveći broj oznaka „Sviđa mi se“ proglašena je pobjednikom.

Pobjednicima natjecanja uručena je prigodna nagrada uz priznanje za osvojeno mjesto i izrađena njihova fotografija.

Pobjednici su sljedeći:

Kategorija s temom „Svijet oko mene“

1. mjesto osvojio je Marko Milojković, učenik 6. razreda Osnovne škole Vladimira Becića iz Osijeka;

2. mjesto osvojila je Lucija Knezović, učenica 1. razreda Osnovne škole Ivana Filipovića iz Osijeka

3. mjesto osvojila je Božica Ivanišević, učenica 8. razreda, Centar tehničke kulture Valpovo - Belišće.

Kategorija s "Otvorenom temom" - Facebook nagradni natječaj

Fotografiju koja je prikupila najveći broj oznaka „sviđa mi se“ (ukupno 1186 oznaka) poslala je Tia Ćosić, učenica 5. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Đakova.

Dodjela nagrada i priznanja bila je 19. lipnja u prostoru Doma tehnike Osijek s početkom u 19:00h. Nakon dodjele nagrada održana je mala izložba od 20 najboljih fotografija pristiglih na natječaj u hodniku Doma tehnike.

Koliko je ovo natjecanje probudilo želju učenika za ovakvom vrstom natjecanja govori samo podatak kako svake godine pristiže izuzetno velik broj fotografija od strane naših najmlađih foto znalaca.

Treba posebno naglasiti da je album s fotografijama koji je objavljen na Facebook stranici ZTK OBŽ-a pregledalo malo više od 185 000 ljudi što je rezultiralo novim pratiteljima našeg rada na društvenim Internet mrežama i u budućnosti novim članovima Zajednice i polaznicima radionica u sklopu rada Centra tehničke kulture OBŽ.