Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ utemeljena je u Zakonu o tehničkoj kulturi i dodjeljuje se od 1992. godine: pojedincima, udrugama i pravnim osobama - za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture. Godišnje se dodjeluje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, tvrtkama i drugim pravnim osobama.

Predstavnici Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije dana 12. ožujka 2019. godine sudjelovali su na dodjeli državne nagrade za tehničku kulturu „Faust Vrančić“ za 2018.g., koja se odvijala u prostorijama Hrvatskog Sabora, Trg Sv. Marka 6, Zagreb, s početkom u 11:00h. Gospodin Branko Hrpka,prof. iz Osijeka osvojio je nagradu u kategoriji - životno djelo, dok je gospodin Tomislav Pandurić,mag.eduk. fiz. i inf. također iz Osijeka osvojio nagradu u kategoriji - godišnja nagrada pojedincima. 

Ovogodišnje nagrada „Faust Vrančić“ za životno djelo otišla je u Osijek, u ruke gospodina Branka Hrpke, koji je svoj život posvetio tehničkoj kulturi te je u svoje 54 godine rada u njoj ostavio veliki trag. Branko Hrpka trenutačno je umirovljeni  profesor fizike i tehničke kulture. Davne 1975. godine osnovao je Klub tehnike te vodi foto, video i spidvej sekcije. Osnivač je Centra tehničke kulture u Osijeku, Saveza društava za informatiku i računarsku djelatnost Hrvatske, dopredsjednik je Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Početkom Domovinskog rata u sadašnjoj Osnovnoj školi Svete Ane pokrenuo je takozvanu radioškolu, razvijao je školsko zadrugarstvo u Slavoniji i Baranji. Organizator je Zmajeva nad gradom, trenutačno je i dalje aktivan u Hrvatskim Autocestama, predsjednik je videokluba Mursa. Osmislio je Gastro film fest i aktivan je u Hrvatskom filmskom savezu. Jedno vrijeme bio je savjetnik za tehničku kulturu pri Ministarstvu prosvjete, a do prije nekoliko godina bio je tajnik u Zajednici tehničke kulture Osječko-baranjske županije, član upravnog odbora Auto-moto kluba Slavonac, osmislio je akciju „Sigurno do cilja“ i mnoge druge.  

Na prijedlog Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije dobitnik godišnje nagrade „Faust Vrančić“ je gospodin Tomislav Pandurić, profesor Informatike u Osnovnoj školi Franje Krežme u Osijeku. Tomislav Pandurić dugogodišnji je voditelj robotike i automatike. Sudjeluje kroz razne projekte i edukacije učitelja i knjižničara, mentoriranja, vođenja radionica. Član je povjerenstva na natjecanjima, suautor je udžbenika i radnih bilježnica. Djeluje kao predavač u Centru tehničke kulture, u područjima radioamaterizma, 3D modeliranja i printanja, automatike i robotike.

Državna nagrada tehničke kulture u kategoriji godišnje nagrade pojedincima, dodijeljena je još: Igoru Nišević iz Valpova, Draženu Belete i Željku Krnjajić iz Popovače, Dragi Jruina iz Zagreba, Marijani Postružin iz Ivanić Grada, Saši Tepić iz Siska te Ivi Tkalec iz Rijeke. Državnu nagradu u kategoriji udruga osvojila je Zajednice tehničke kulture Rijeka i Udruga pedagoga tehničke kulture Sisak.

Ovim putem Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije želi čestitati svim dobitnicima nagrada, a posebne čestitke upućuje gospodinu Branku Hrpki i Tomislavu Panduriću iz Osijeka te im želi uspjeh u daljnjem radu.